Van FairTradegemeente naar FairTrade-straat

Eerlijke handel. Is handel niet altijd eerlijk?  Neen, niet voor de boeren in het Zuiden en ook niet voor de landbouwers hier. En daarom is er een FairTrade-beweging nodig. Ook op het niveau van een gemeente.

 

Herent is sinds tien jaar FairTrade gemeente.  En sinds een paar jaar zijn er in Herent ook enkele straten die FairTradestraten zijn.

 

 Als minstens 30 woningen per straat (of 70% van de woningen als de straat er minder dan 30 heeft) deelnemen, is er een FairTradeStraat. ‘Deelnemen’ betekent dat die mensen zich bekennen als FairTradeFan. Dat wil zeggen dat ze:

  1. weten wat Fair Trade en een FairTradeGemeente is
  2.  minstens vier keer per jaar FairTrade aankopen/verbruiken
  3.  een zekere tijd een bordje met ‘Hier is Fair Trade in huis’  aan hun raam of voorgevel op hangen.

Hoe begin je eraan?

Je neemt contact op met de FairTradeTrekkers van Herent via Katrien Ryde.

 

Je ontvangt het nodige materiaal.

 

Je gaat van deur tot deur met de bordjes, formuliertjes en de nieuwste jaarbrochure van Herent FairTrade gemeente. Je legt, zo nodig, uit wat FairTrade en FairTrade gemeente betekent. Je nodigt de buren uit Fan te worden en zich elektronisch te registeren of je laat het Fan-formuliertje invullen en je registreert zelf die mensen op de website.

 

Het is ook mogelijk de plannen vooraf kenbaar te maken op een evenement in je buurt of eerst een brief op te stellen en te bussen.

 

Je maakt een lijst van de FairTradeFans van de straat.

 

Als de bordjes enkele maanden uithangen krijgt de straat de titel FairTradestraat uitgereikt. Het is fijn als die dag kan samenvallen met een evenement in de buurt, maar je kunt ook een speciale receptie houden.

 

Hou het trekkersteam op de hoogte. Dan komen zij meevieren, zorgen voor een traktatie en verwittigen de pers.

 

Meer Info